Puhetaideterapia vaikuttaa koko ihmisen kehoon ja olemukseen jäsentäen ja elävöittäen.
Puheilmaisun mahdollisuuksia laajentamalla löytyy yllättävä tapa hallita omia voimavaroja ja vahvistaa itsensä tervehdyttämisen voimaa.
Puhetaideterapia tukee työssä ja arjessa jaksamista. Käytetyissä harjoituksissa äänteitä muodostetaan sanojen ja lauseiden avulla. Toisinaan äänteet saavat vaikuttaa sellaisenaan. Kun äänteet ja tavut saavat eloa, ääni, eleet ja hengitys seuraavat mukana. Hengitys alkaa vapautua ja ääni kuulostaa täyteläisemmältä. Puheharjoitusten ohella käytetään runoja, kirjallisuutta ja draamatekstejä. Intensiivinen sukellus sanataiteeseen lahjoittaa puheeseen väriä ja jäntevyyttä.
Työskentely on leikkimielisen kokeilevaa. Ei ole kyse suorittamisesta, vaan kokemuksista taiteen parissa. Luovuus ja mielikuvitus, liike ja oma ilmaisu tuovat oman lisänsä avuksi prosessiin.
Vaikka ääntä ja hengitystä säätelevät liikkeet ovat pieniä, niiden koordinoimiseen tarvitaan yli 100 lihasta. Puhe- ja hengityselinten säätely vaikuttaa epäsuorasti vegetatiiviseen hermostoon. Pienellä liikkeellä on suuri vaikutus koko kehoon.
Puhetaideterapiasta voi saada tukea ja se sopii esimerkiksi seuraaviin sairauksiin:
(luettelo epätäydellinen)
puhehäiriöt
kurkku-, nenä-, ja korvasairaudet
astma, hyperventilaatio, pelot
sydän ja verenkierto
psykosomaattiset sairaudet
reumaattiset sairaudet
kasvu- ja kehityshäiriöt
elämänkriisit
liikuntaelinten ja selkärangan sairaudet
apuna syöpäsairauksissa
Terapia ei sovellu tilanteisiin, joissa valmiudet aktiiviseen terapiamuotoon puuttuvat kokonaan, eikä akuutteihin psykooseihin.